
1Worldwide 2009 – Post 911 GI Bill

Questions & Answers



2Worldwide 2009 – Post 911 GI Bill

Questions & Answers

Q1. Has there been any discussion about Soldiers who are released from 

active duty due to injury?  I know the MGIB-AD states that it is one month 

for every month served if the Soldier served less than 36 months.  The 

Post 9/11information states that a Soldier discharged for disability/injury 

will receive 100% but is that for the full 36 month entitlement?  

A1. YES.  However the Soldier must serve 30 consecutive days and be 

discharged for a service connected disability.  The Soldier will receive 36 

months of benefits at the 100% rate.

Q2. If a veteran uses their MGIB-AD and marries or is married to an active 

duty/Guard/Reservist who qualifies for transferability, can that Soldier 

transfer their Post 9/11 benefit to his spouse who has already used her 

MGIB-AD?  

A2. YES, however,  48-month rule would apply in this situation. 
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Statement from VA Website:  

"Normally, your months of entitlement under the Post-9/11 GI Bill will be equal 

to the number of months of entitlement you have remaining under the MGIB-

AD. However, if you use all of your MGIB-AD benefits, then you may be 

entitled to a maximum of 12 additional months of benefits under the Post-9/11 

GI Bill."  

Q3.  Do they mean if you've used all of your chapter 30 MGIB by August 1, 2009? 

A3.  Not by 1 Aug 09, they mean if you have used all your MGIB benefits prior to   

requesting to convert to Post

9/11 GI Bill. 

Q4. Outside the obligation periods specified for Military Academy graduates and ROTC 

cadets whose contract period is specified under 10 USC 2107, is there an obligation 

period for other officers during which their active duty time will not count toward 

Post-9/11 GI Bill entitlement?

A4. Yes, those who accept the Student Loan Repayment incentive, which at the current 

time applies only to JAG Corps and AMED officers.  
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Q5. Does that same scenario hold true after 1 August 2009?  In other words, 

can a  person go ahead and use up all of their chapter 30 eligibility and 

then apply to transfer to the Post 9/11 GI Bill and gain an additional 12 

months of benefits from here on out?  

A5.  YES.

Q6.  What if they've used 35 months of MGIB?  

A6.  They get 1 month of Post 9/11 GI Bill benefits.  

Q7.  Do they only get one month when the person that used it all may get an 

additional 12? 

A7.   That is correct.  

Questions & Answers
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Q8. If an eligible Soldier wishes to transfer his Post-9/11 GI Bill benefits to his children, 

will his entitlement be divided among his children or will each child be entitled to the 

full amount of the Soldier’s entitlement? 

A8. The Soldier must designate the number of months each child receives.  The total 

number the Soldier transfers cannot exceed the number of months of Post 9/11 GI Bill 

benefits the Soldier is entitled to.  A Soldier with 36 months of benefits could transfer 

35 months to one child and one month to another child or any combination therein so 

long as the combination does not exceed the 36 months to which the Soldier is 

entitled.  

Q9. If an eligible Soldier wishes to transfer his Post-9/11 GI Bill benefits to his spouse 

and children, will the entitlement be divided among spouse and child(ren) or will the 

spouse and children be entitled to the full amount of the Soldier’s entitlement? 

A9. The Soldier has only 36 months of benefits max.  Potentially less if the Soldier has 

used some of the benefits or has used benefits under another VA education program.  

The Soldier can only transfer the number of months the Soldier has remaining 

unused.  A Soldier cannot transfer 36 months of Post 9/11 GI Bill benefits to the 

Spouse and every child.  

Questions & Answers
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Q10.  How will Post 9/11 mesh with the current rules on involuntary and 

convenience of the government discharges? 

A10.   It doesn’t mesh.  The  Post 9/11 GI bill is a separate chapter  (33) in Title 38 and is quite 

different from the MGIB  (chapter 30). 

Under the Post 9/11 GI Bill, if a Soldier is separated prior to completing the service 

commitment, less established exceptions, the transfer will be revoked

unless the Soldier completes the un-served time  (service obligation) in the SELRES.  

Q11.   Will SPDs be adjusted to fit? 

A11.    No.  

Q12.    Why did DA wait so long to define the Army rules for transferability?  

A12.   Because the rules were not finalized by OSD until 23 June 09.  The Army  cannot 

unilaterally approve Post 9/11 GI Bill transferability policy without OSD policy being 

published first.  OSD policy establishes the overarching military policy used to implement a 

legal requirement or entitlement.  Once DOD policy is established, the Army can then 

approve Army policy.  The Army was closely engaged with OSD in the development of OSD 

policy.  

Questions & Answers
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Q13.   What is going to be done regarding transferability for Family Members of disabled 

Soldiers who are not able to re-enlist for another 4 yrs? 

A13.   So long as they meet the base requirement, eligible for benefits and have at least six 

years in the service, Army will grant an exception to retention policy to allow them to 

reenlist for four years.  If they are separated for medical reasons prior to completing 

the four years, DA, OSD, and VA will consider the term met and benefits will remain 

transferred.  

Q14.    If the GI Bill can be transferred to family members who may eventually complete a 

Bachelors Degree and enlisted/commissioned in the military, will this servicemember be 

entitled to another GI Bill as well once their service ends?  

A14.    Potentially yes.  

Questions & Answers
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Q15.   If so, this will be a total of 72 months of education.  Is this fair? 

A15.   Doesn’t matter if it is fair or not, that is how it is by law; in fact it is possible 

for a Soldier to get well up to 108 months of Post 9/11 GI Bill entitlement .  

Q16.    I have an active Reservist who was enrolled in the SLRP when he  enlisted 

in 2005. At what point will he become eligible for the Post 9/11 GI Bill? 

A16.    If it is an RC SLRP, he has no active duty service commitment.  Therefore 

all active duty performed after IET, less annual training, is qualifying.  

Q17.    Is the transfer of entitlement benefit only available to the Army? 

A17.    No, all services can transfer Post 9/11 GI Bill benefits.  An individual, 

however, must be either on AD or in the SELRES in order to transfer benefits to 

a particular dependent. Changes/revocation  can be made after separation, 

however, no new beneficiaries can be identified then. 
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Q18.     Should the transferee be in DEERS? 

A18.      INDIVIDUAL (SPOUSE/CHILD[REN]) MUST BE IN DEERS IN ORDER TO 

HAVE BENEFITS TRANSFERRED TO THEM.

Questions & Answers

Q19.    The slides are confusing:  Some members retiring in 

2010 will have to complete another year, etc.  

A19.    Possibly.  If they have less than 20 on 1 Aug 09 but 

have an approved retirement in the window (see chart) they 

don’t have to do more time.  If they don’t have an approved 

retirement, they have to do one more year.
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Q20.     If a person wants to retire this year with 20 years or more, no 

other time is required.  Is this correct? 

A20.     If they have 20 or more years as of 1 Aug 09, no additional time is 

required.  If they have 19 years and 11 months as of 1 Aug 09, one 

additional year is required unless they have an approved retirement 

on the date of submitting the request and the retirement date is on or 

after 1 Sep 09 and on or before 1 June 10. 

Q21.   Can the Soldier give his Post 9/11 Education Benefits to a sister, 

brother, mother or father? 

A21.    No, not even if they are dependents.  It must be a child or spouse.  

Retirement Issues regarding Transferability

Questions & Answers
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Q22.    When there has been a divorce, what legal rights do the former spouse 

and children have regarding the transferability of the GI Bill? Will the 

answer be, “it is up to transferor? 

A22.   NONE. Post 9/11 GI Bill benefits, by law, are not marital property.  A 

Soldier/Veteran can revoke transfer of UNUSED benefits at anytime.  

Q23.    We had a person retiring that came and wants to transfer to his 

stepdaughter who now lives in the Philippines. 

A23.    Only if the step daughter is enrolled in DEERS as a dependent and is 

eligible for DEERS benefits.  

Questions & Answers



12Worldwide 2009 – Post 911 GI Bill

Q24.    If the $1200 contributed to the MGIB will be refunded, why can’t the extra 

$600 for the Plus Up? 

A24.    The law doesn’t allow for  (specify) it. 

Q25.    If the Post 9/11 Chapter 33 can be used for the doctorate, are there 

considerations to add face-to-face doctoral programs on installations? 

A25.    ACES POLICY MATTER.

Q26.   Will a Soldier receive the highest tuition cost for a State School in his/her 

home state, or the highest tuition cost for a State School in the state where 

he/she attends school, whether it is his home state or not? 

A26.   State of enrollment.  NOTE: If used while on active duty, the Post 9/11 GI Bill 

will cover the full amount of tuition regardless of highest in-state undergrad 

tuition/fees limit.  The state-based cap applies only if used while not on active 

duty or when used by a child.  Spouse is paid like a Soldier, a child like a Vet.

Questions & Answers
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Q27.   A Soldier who was qualified under the MGIB to transfer 18 months of his MGIB 

Education Benefits to his spouse did so.  If his spouse uses the entire 18 months, and 

the Soldier  also used a portion of the remaining 18 months.  Can he/she transfer to the 

Post 9/11 GI Bill and obtain an additional 12 months; making his/her total Education 

benefits package consist of 48 months? 

A27.   No.  The Soldier would have to use all MGIB benefits, prior to applying to the VA to 

convert, to receive the 12 additional months of benefits under Post 9/11 GI Bill benefits. 

Q28.   When "CREDIT HOUR" is used in the guidance, are they referring to Semester Hours 

or Quarter Hours? 

A28.   Depends on how the school is conducted, quarters or semesters.  

Q29.    How will Top-up be handled under the new Post 9-11 GI Bill? 

A29  If it is on top of tuition assistance, the Post 9/11 GI Bill will pay the amount not paid by 

tuition assistance.  If the Soldier uses it this way while on active duty, the VA will pay all 

tuition and fees less tuition assistance received.  AGAIN THERE IS NO CAP FOR 

TUITION/FEES FOR THOSE ON ACTIVE DUTY. 

Questions & Answers
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Q30.    How  is entitlement charged when one uses Top-up under the new Post 9-

11 GI Bill? 

A30 .  All entitlement under chapter 33 (with the exception of entitlement charged 

only for book stipends) is charged based on rate of pursuit.  If an individual is 

pursuing training at full-time, he/she will use one day of entitlement for each day 

of training.  This concept is the same whether the

individual is on-duty or off-duty.  

Questions & Answers
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Q31.  How is entitlement charges for book stipends?

A31. The amount payable to an individual for a lump sum for books, supplies,

equipment, and other educational costs (also referred to as the book

stipend) is limited to up to $1,000 each academic year. The book stipend

must be paid proportionally based on the fraction of the academic  year that

term, quarter, or semester the individual is attending represents. If the

individual is ONLY eligible to receive a lump sum payment for the book

stipend for the certified period of enrollment, VA will limit the

entitlement charge to one day for each $41.67 received by the  individual,

with any remaining amount rounded to the nearest amount evenly divisible by

$41.67. 

ANSWER CONTINUED ON  NEXT SLIDE

Questions & Answers
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Q31 (Continued).  How is entitlement charges for book stipends?

Individuals who receive payment of established charges (tuition/fees) or 

the monthly housing allowance will NOT receive an additional entitlement 

charge

for the book stipend. The formula used to determine entitlement charge 

for

the book stipend will only be used if the individual does not receive any

other payment under 38 U.S.C. 3313. Using this formula allows the 

individual

to receive educational assistance for books, supplies, equipment, and 

other

educational costs while maximizing entitlement use.

Questions & Answers
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Q32.   (Part I)  If a Soldier has already submitted a request to transfer some of his 

Chapter 33 benefits to a spouse or a child and there is a delay in the ultimate 

processing/approval by the Army and then certification by the VA such that the 

certification from VA does not arrive until after this coming semester begins, 

will the VA pay the school after that time? If so, what is the cutoff date and 

what would be the circumstances in which the VA would pay the school after 

the term/semester has begun?  Would it be up to a year later just like with 

retroactive MGIB payments?  (Part II) I also take it that if the individual ends up 

paying the school for tuition because the school does not want to wait on the 

VA and then the VA pays the school, the student would have to work out a 

refund with the school.  Correct?

A32.   VA can pay up to one year prior to the individual's date of claim.  Since no 

one can receive benefits under chapter 33 prior to 8-1-09, VA will pay any 

enrollment certifications received on or before 08/01/10 as far back as the 

effective date (08/01/09) if the individual is eligible.  The law requires that we 

issue tuition and fees payments to the school.  If the individual paid tuition 

and fees out of pocket prior to the school receiving VA's payment, you are 

correct in that the individual would have to speak with the school regarding 

any refund due.  

Questions & Answers
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Q33.   If I recall correctly from one of the DVA briefings I attended, a 

single individual can receive 36 months of transferred Chapter 33 

benefits from each parent AND also then join the military and get their 

own 36 months of entitlement under chapter 33 for a total of 108 

months? Is this correct?

A33.   You are correct.  If DoD approved both parents to transfer benefits 

to a single individual, and that individual later enlisted and earned 

benefits based on his/her own service, that individual would be 

eligible for up to 08 months of benefits under the Post-9/11 GI Bill. 

* Please note that if the individual uses even 1 day under another 

benefit program (30,  1606, 1607) they will be limited to a cumulative 

total of 48 months of benefits under all programs for which they are 

eligible.

Questions & Answers
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Q34.   The question posed is what kind of service obligation, if any, do WW 

incur if they transfer their benefits?

A34.   Wounded Warriors incur the  same additional service obligation just 

as any other Soldier.  They must also meet all eligibility requirements: 

be eligible for Post 9/11 GI Bill benefits, have at least six years of 

service (IRR not included), and not have an adverse action flag. 

Q35.   Subject to the exceptions for years in service and retirement 

eligibility, is the intent of the policy for them to incur the normal service 

obligation that is later waived upon an approved medical retirement? 

A35.    Yes.  The DVA has agreed to not recoup paid benefits or revoke 

transferred benefits for Soldiers who have agreed to an additional 

service commitment and who did not complete the agreed upon 

service due to separation for medical disability or through a service 

force shaping initiative. 

Disability Discharges

Questions & Answers
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Q36.  Under the Post 9/11 GI Bill, if a Soldier were to have multiple 

periods of qualifying service (i.e., reenlistments) so as to give him full 

entitlement for Chapter 33, but then did something "bad" in his last  

period of active duty, which led to a less than fully honorable 

discharge, would that Soldier have any entitlement under Chapter 33? 

Would the 20/30 rule apply for Chapter 33 as it does for Chapter 30, so 

that a Soldier who, after reenlisting then screws up and gets a less than 

honorable discharge could still get MGIB benefits provided he/she 

served at least 20mos. on a two-year enlistment or 30 mos. on a 3-year 

enlistment before reenlisting? Under Chapter 33, what really counts in 

the end regarding Post9/11 GI Bill entitlement - The LAST discharge 

type or ANY "fully honorable" ONE that occurred after 11 SEP 01, 

provided that the individual?

ANSWER CONTINUED ON NEXT SLIDE

Questions & Answers
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A36.  All creditable periods of service will be counted towards an

individual's Post-9/11 GI Bill eligibility.  This is similar to "any period

of honorable service" rule under chapter 30.  For example, let's say an

individual enlisted in the Army for 4 years on 09/15/01.  That individual

reenlisted 10/26/03 for an additional 4 years but was dishonorably

discharged on 12/01/05.  That individual would continue to qualify for

chapter 33 based on the creditable period of service between 09/15/01

through 10/26/03, the date the individual reenlisted.  

The period of service for which the individual received the 

dishonorable discharge cannot be used to qualify for an increased  

benefit under chapter 33 or to extend the individual's delimiting date.

Questions & Answers


